Gicclétryck – Fine art print, vad är det?

Så här tar jag fram mina konsttryck

Det finns många olika benämningar och prisintervaller på tryck. En del av er undrar vad ett konsttryck är? Vilka skillnader är det egentligen mellan en affisch och ett konsttryck? Jag ska försöka förklara och det blir en lång utläggning. En affisch är oftast tryckt på tunt papper utan åldersbeständighet. Vanligtvis är en affisch framtagen för att säljas i en mycket stor och i princip obegränsad upplaga. Ett konsttryck, även kallat Giclée eller Fine art printing är däremot ett mer kvalitativt sätt att reproducera ett grafiskt verk. Trycket görs med pigmenterat bläck på ett högkvalitativt arkiveringsbeständigt konstpapper. Den här metoden anses vara den moderna formen av konstnärlig tryckteknik att jämföra med litografi, som är en traditionell teknik – en komplicerad, mycket kostsam och tidskrävande teknik som är få förunnade.

Så här går det till när jag tar fram mina konsttryck/Gicléetryck:
Den originalmålning som jag vill göra konsttryck av tar jag med mig till en fotostudio för professionell fotografering och därefter retuschering för att styra upp färgerna så att den digitala omvandlingen överensstämmer med originalmålningen. Därefter tas ett provtryck fram och utifrån det bearbetar jag tillsammans med experter vidare så att färgerna samstämmer med originalmålningen. Jag som konstnär är delaktig i hela proceduren och godkänner innan upplagan trycks. Upplaga fastställs och om jag te x bestämmer mig för en upplaga på 75 st exemplar så blir det inga fler än så. När de är slut så är de slut. Upplagan är därmed begränsad och får ett värde utifrån det. Jag signerar varje konsttryck och numrerar med 1/75 eller 2/75 eller 3/75 osv. Det vill säga den som köper exemplaret 75/75 har därmed köpt det sista exemplaret i upplagan. Därefter väljer jag att beställa kompletta inramningar hos hantverkskunnig ramtillverkare alternativt endast beställa montering med passepartout och syrafritt bakstycke. Så kan kunden istället själv välja ram. Arkivbeständigheten vid inramning med glas är minst 70 år utan att synliga färgförändringar uppstår.

Voila!

Ha en bra dag
/Hälsningar från Ingela Dahlgren

Lämna ett svar